FARKA.press

Portal Kultury i Reportażu

O portalu

FARKA.press istnieje od 2016 roku i ma charakter ogólnopolski. Początkowo jako Portal Reportażystów poświęcony był wyłącznie sztuce reportażu. Obecnie, jako Portal Kultury i Reportażu, zawiera również relacje i recenzje związane z szeroko pojętą kulturą, niemniej reportaż, literatura faktu, dokument, twórczość społecznie zaangażowana stanowią główny nurt naszych zainteresowań. FARKA.press nie jest portalem newsowym, raczej miejscem wymiany myśli. Nie publikujemy informacji prasowych, komunikatów, tekstów pod pozycjonowanie. Ważny jest dla nas rzetelny opis świata, wartościowe teksty, eksperymenty formalne i współpraca z autorami, dla których prawda jest wartością.

Główną rubryką portalu są REPORTAŻE, które staramy się publikować w różnych wersjach językowych. Jesteśmy również zainteresowani WYWIADAMI z interesującymi ludźmi, poruszającymi ważne społecznie tematy. Publikujemy też RECENZJE, głównie literatury faktu oraz AKTUALNOŚCI związane ze sztuką reportażu, środowiskiem reporterów oraz wydarzeniami kulturalnymi.

Portal nie ma stałej redakcji. Każdy może zgłosić swój tekst (lub reportaż w innej formie) do publikacji. Reportaże i wywiady przyjmujemy również w języku angielskim i francuskim. Autorom oferujemy umowę licencyjną niewyłączną. Publikacja tekstów do aktualności i recenzji odbywa się zazwyczaj na zasadach wolontariatu.

Zachęcamy do kontaktu drogą mailową: biuro(at)farka.com.pl.

Wydawcą portalu jest Fundacja FARKA.

Portal FARKA.press wpisany jest do rejestru dzienników i czasopism Sądu Okręgowego w Świdnicy pod numerem 479.