FARKA.press

Portal Kultury i Reportażu

Recenzja: „Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach” Jehanne Dubrow

Krystyna Kapelewska

Pokaż mi swój talerz, a powiem Ci kim jesteś. Jehanne Dubrow w książce Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach bierze sobie te słowa do serca i pokazuje zależność pomiędzy aktualną dietą, a ludzkimi emocjami. W pełnej ciepła i sentymentalnych powrotów do przeszłości publikacji, stara się opowiedzieć w należyty sposób o znaczeniu poszczególnych smaków w naszym życiu. W końcu chyba każdy, kto kiedyś zajadał smutki, poznał leczniczą moc słodkich posiłków.

Książka jest podzielona na pięć dłuższych segmentów – każdy reprezentujący jeden z podstawowych smaków. Najpierw autorka zgłębia fenomen cukru, próbując zrozumieć fascynację ludzkości tymi jadalnymi kryształkami. Później pochyla się nad kwestią kwaśności, która mimo pozostawiania nieprzyjemnych odczuć, tak nas przyciąga. Następnie przychodzi pora na wszystko, co kaloryczne i słone, by szybko zahaczyć także o nieodłączną gorycz życia. Dopiero na sam koniec pojawia się owy tajemniczy smak – umami.

Dużą zaletą publikacji jest przede wszystkim język autorki. Jehanne ma nie dość, że lekkie pióro, to jeszcze bardzo charakterystyczny, pełen metafor i sentymentalizmu styl pisarski. Nie poprzestaje jednak na pięknym malowaniu obrazów, ale dostarcza również wiele ciekawych treści. Pomiędzy kolejne refleksje wplata opowieści ze swojego życia, czyniąc książkę jeszcze bardziej intymną. Dzięki temu pisarski monolog zyskuje ludzką twarz, a lektura staje się jeszcze przyjemniejsza.

W książce znajduje się również wiele kulturowych nawiązań – od niepokojących obrazów Hoppera, poprzez nieśmiertelne wyznania miłości samego Szekspira, kończąc na ulubionym trzynastozgłoskowcu każdego Polaka. Dzięki temu literatura staje się żywa i może wreszcie połączyć się z ludzkim doświadczeniem, realnymi historiami. W końcu łatwiej przebrnąć przez tomiszcza francuskiej czy narodowej literatury po uprzednim przeczytaniu zachwytów nad serem, czy tęsknoty do grzybobrania, widząc w wieszczach, prawdziwych ludzi.

Jehanne Dubrow w książce Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach pokazuje, że jedzenie łączy. W końcu nie ważne skąd pochodzimy, kim jesteśmy i dokąd zmierzamy – wszyscy jesteśmy bezbronni wobec potęgi zmysłu smaku.

Krystyna Kapelewska – miłośniczka wszelkiej literatury. W kreatywny sposób próbuje łączyć swój ścisły umysł z pasją do języka polskiego.

„Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach” Jehanne Dubrow
Wydawnictwo: Bo.wiem
Data premiery: 17.05.2025
ISBN: 9788323354932

FARKA.press
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.